Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!
  
Кападокия, Коня, Ликия
« »

6 дни / 5 Нощувки

Дати на отпътуване:
01.05.2020г.,Цена от: 
895 BGN 
Кападокия през пролетта!
Самолетната екскурзия до Кападокия, в комбинация с един от най-старите градове в Турция - Коня, и древна Ликия!

Програма
1 ден /01.05.2020/
Полет София – Невшехир. Трансфер и настаняване в хотел. Вечеря. Нощуване.

2 ден /02.05.2020/ Кападокия
Преди изгрев слънце може да се насладите на невероятния пейзаж на Кападокия от птичи поглед – включете се в екскурзията с балон и вижте как околността се събужда под първите утринни лъчи. Връщане в хотела за закуска.
Кападокия е мистично място, съчетало фантастичен природен релеф с древна история. Векове наред хората са дълбали мекия камък в търсене на подслон, понякога дълбоко под земята, оставяйки след себе си фантастични подземни градове със стряскащи размери. Някои от тях достигат осем етажа под земята, свързани помежду си със система от тунели, вентилационни шахти, довеждащи свеж въздух на 80-метрова дълбочина и собствени водоизточници. Освен до жилищни помещения, коридорите водят и до подземни църкви, малки площади, конюшни и кухни. Големи керамични съдове доказват, че местните жители са съхранявали вино и зърно и са имали устойчива икономика. Учените смятат, че в години на разцвет до 3500 жители са обитавали някои от тези градове. До днес са открити 36, но разкопките продължават. Посещение на Каймаклъ или Деринкую.
Гьореме е музей под открито небе, представляващ малки църкви, издълбани в скалите. Повечето от тях са направени в периода 10-12 век и впечатляват с красиво изрисуваните религиозни сцени от Библията, които не са загубили свежестта на цветовете си, сякаш четката на неизвестния художник едва сега се е отделила от скалната повърхност. Особено красиви са фреските в Ябълковата и Змийската църкви, а така наречения „Женски манастир“ се простира на цели три етажа, издълбани в скалата, свързани помежду си с тунели. Обектът е част от листата на ЮНЕСКО от 1984 г.

Зелве е град-призрак, напуснат от жителите си в средата на миналия век, заради продължаващата ерозия на камъка, която направила обитаването му опасно. Днес мястото е превърнато в музей под открито небе, представящ най-стария пример на местна архитектура. Зелве обхваща три долини, в които са разположени останки от домове, църкви и манастири, дълбани направо в скалите, някои вече полусрутени.
Пашабаа или Градината на пашата е долина с причудливи скални образувания. Те са резултат от вековната срещата на вятъра с меката варовикова туфа. В миналото част от пясъчните комини са били обитавани от отшелници, търсещи убежище и усамотение. Част от тях са били последователи на Свети Симеон и в една от скалите има издълбан параклис, посветен на него.

Аванос е разположен на брега на Червената река, която от векове носи глината, направила градът известен център на производството на керамични съдове. Някои от грънчарските техники са наследени още от древните хити от преди 2000 години. Изработените тук съдове са предпочитан сувенир от Кападокия. Вечеря.
След вечеря може да изберете да посетите Сема – религиозна церемония на въртящите се дервиши, която тук се изпълнява в исторически Кервансарай. Сема представлява мистичното издигане на духа чрез любовта, през откриването на истината и достигането на перфектността. И връщането от това духовно пътуване добивайки зрялост и служейки на другите. Сема е създадена от Мевляна Джелал ад-Дин Руми през 13 век в Коня и е част от турската култура, вяра и история.

3 ден /02.05.2020/ Кападокия
Долината на Ихлара представлява каньон в дълбочина от 100 метра, формиран от водите на река Меленгиз преди хилядолетия. Из нея има 4000 скални жилища и над 100 църкви. Фреските по стените им са различни от тези в другите райони на Кападокия. Те наподобяват ранно християнските църкви в Сирия и коптските църкви Египет.
Ючхисар е естествена крепост, разположена в най-високата точка на Кападокия. В скалата са издълбани множество помещения, свързани помежду си с коридори, стълби и тунели. Често до входовете има каменни кръгове, които са служели за контрол на достъпа до вътрешните помещения. Голяма част от помещенията са срутени от ерозията и днес са само дом на гълъбите. Местните фермери събират ценната тор за нивите и градините си. Много от скалните комини в района са били дълбани и използвани като гробници през римско време. В околните скали има и множество църкви. След екскурзията отпътуване с автобус за Коня. Вечеря и нощуване.

4 ден /04.05.2020/ Коня
Закуска. Коня е един от най-старите градове в Турция, известен като Икониум в римско време. Ставайки столица на селджуките, през 12 и 13 век градът се превръща във важен културен център. През този период на политически и религиозен растеж, мистикът Джелал ад-Дин Руми създава ордена на Суфите, известни и като Въртящите се дервиши. Руми е автор на изящни поеми и мъдрости, неговата доктрина застъпва толерантност, доброта и милосърдие чрез любов. Думите му за мир и разбирателство са отправени към хора от всички религии и вяра. Наричат го Мевляна – учителят. Умира през 1273 г. и е погребан в Коня. На мястото е издигнат Мавзолей, който днес е превърнат в музей и място за поклонение. До музея се намира джамията Селимие, строена по заповед на султан Селим II и завършена в 1567 г., считана за връх в класическата отоманска архитектура. Старото медресе / теологически колеж / Каратай е построено през 1251 г. След реставрацията сградата е превърната в музей, чиито стени показват най-добрите образци на селджукски керамични плочи. След екскурзията в Коня отпътуване за Кемер. Настаняване в хотел. Вечеря и нощуване.

5 ден /05.05.2020/ Кемер – Анталия
Закуска. Екскурзия до Демре – Мира – Кекова.
Демре е съвременното име на Мира – един от шестте важни градове на древна Ликия и столица на едноименната Римска провинция през 4 век. Градът бил процъфтяващ до мюсюлманското нашествие в Мала Азия, след което постепенно запада, следствие на земетресенията и наводненията в района. Руините на древна Мира се състоят от впечатляващ некропол с гробници на знатни фамилии и огромен римски амфитеатър. Някога фасадата му била богато декорирана с театрални маски и сцени от митологията.
Акустиката била толкова добра, че дори шепотът от сцената достигал до последния зрител. 10 000 зрители могли да присъстват заедно в театъра, наблюдавайки грандиозни представления и гладиаторски борби.
На запад от него някога бил храмът на Артемида, богинята пазителка на града, разрушен по заръка на Свети Николай, който се борел срещу езичеството. Николай бил родом от Патара и през 4 век станал епископ на Мира. Бил известен с благотворителността си и чудесата при лечение на болни. Казват, че преди Коледа той носел подаръци на децата в града. Така тази историческа личност постепенно се превърнала в съвременния Санта Клаус или Дядо Коледа. След смъртта му през 343 г., тялото му било погребано в църквата, в която служел, а по-късно пренесена в Бари, Италия. Над мястото на предполагаемия гроб била издигната църква през 6 век, достроявана през 9 и 11 век. Тя се превърнала в център за поклонниците, а днес в музей.
За цивилизацията на ликийците се знае малко, но едни от най-интересните останки от тях са скалните гробници. Издълбани са във високи скали, защото ликийците вярвали, че митични същества отнасят душите в задгробния живот. Най-старите са от 5 век преди новата ера, често с богато украсени фасади и пищни саркофази.
Последната спирка от това пътешествие ще бъде остров Кекова, за да видите потъналия град. Историята му наподобява тази на Атлантида, изчезнала внезапно при разрушително земетресение. Под морските води и днес се виждат останки от стени, улици и стълби. Мястото е истински рай за археолозите, а вие ще се насладите на красивите гледки на морето и околните острови по време на екскурзия с лодка. Връщане в хотела. Вечеря и нощуване.

6 ден /06.05.2020/ Анталия
Закуска. Трансфер до летището в Анталия за полет до София.

Цени
На човек в двойна/тройна стая 895 лв.
Единична стая 1095 лв.
Дете до 5,99 г. с 2-ма възр. в стая 615 лв.
Дете до 11,99 г. с 2-ма възр. в стая 755 лв.
Детето се настанява като трети човек в стая.

Цената включва:
 • Самолетни билети с включен багаж /20 кг основен и 5 кг ръчен/ и летищни такси София – Кападокия и Анталия – София;
 • 2 нощувки с 2 закуски и 2 вечери в хотел 3* в Кападокия;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Коня в хотел 3*;
 • 2 нощувки на база All inclusiveв Кемер в хотел 4*;
 • Трансфер с автобус по програмата;
 • Кападокия – Екскурзии до Каймакль или Деринкую, Гьореме, Зелве, Пашабаа, долината на Ихлара, Ючхисар;
 • Коня – посещение на мавзолея на Руми и джамията Селимие;
 • Анталия – екскурзия до Демре и Мира;
 • Местен екскурзовод на български по цялата програма;
 • Медицинска застраховка с покритие 10000 евро със ЗАД Мондиал;
 • Тур мениджър;

Цената не включва:
 • Входни такси за музеите: Гьореме – 54 лири, Зелве и Пашабаа – 18 лири, Каймакль или Деринкую – 42 лири, Ихлара – 36 лири, Учхисар – 9 лири, Демре - 36 лири, Мира – 36 лири;
 • Издигане с балон в Кападокия – между 150 и 200 евро / заплаща се на място /;
 • Посещение на Сема – шоу на въртящите се дервиши в Кападокия – 30 евро;
 • Екскурзия с лодка до Кекова – цени след 15.03.2020 г.;
 • Напитки по време на хранене;
 • Възможни горивни такси. Ако има такива се обявяват минимум 21 дни преди отпътуване.
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г. – 9 лв.

Условия:
Цената на екскурзията е валидна при 40 пълно платили.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 20 дни преди датата на отпътуване.
Възможна е промяна в дните на провеждане на екскурзиите и във входовете на музеите.
За пътуване до Турция е необходим валиден международен паспорт минимум 6 месеца от датата на връщане в България.
Не са необходими ваксинации.
Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.
Агенцията има сключена застраховка „Отговорност на туроператор” с Евроинс, полица № 037001000002426
Агенцията предлага застраховка Помощ при пътуване – Анулиране и прекратяване на пътуването на ЗК Мондиал.
Период на пътуване 01.05 - 06.05.2020

Резервации:
При резервация се плаща 30% от стойността на екскурзията.
Пълно плащане 30 дни преди датата на отпътуване.


Дата